ΑρχικήΤο χωριό

ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Ιεροπηγή 1928Η Ιεροπηγή, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1060 μ. στις νότιες καταπτώσεις του Τρικλαρίου όρους (παλ. Μάλι -Μάδι), σε απόσταση 25 χλμ. από τη πόλη της Καστοριάς και μόλις 4 χλμ. από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Το σημερινό χωριό χτίστηκε στα ερείπια του παλιού οικισμού "Κοστενέτσι". Το "Κοστενέτσι" μετονομάστηκε το 1930 σε Ιεροπηγή, εξαιτίας της πηγής που υπάρχει στο ιερό του ναού της Αγίας Παρασκευής. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1867, όπου σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο εκείνο είχε βρεθεί από ένα βοσκό η εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Ο ναός αποτελεί μοναδικό έργο πετρόκτιστης Βασιλικής Μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
Το 1776 από το Κοστενέτσι πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, απόδειξη το ενυπόγραφο ασημένιο μυροδοχείο στο Ναό της Αγίας Παρασκευής και ο βράχος από όπου ο Άγιος έκανε το κήρυγμά του.
Το χωριό κατοικείται κυρίως από βλάχους (αρβανιτόβλαχους συγκεκριμένα) με καταγωγή από περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1958. Οι κάτοικοι διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τις παραδόσεις και τη βλάχικη γλώσσα.

Ιεροπηγή ΣήμεραΣήμερα η Ιεροπηγή είναι το μεγαλύτερο από τα βλαχοχώρια της περιοχής με πληθυσμό 800 εγγεγραμένους κατοίκους. Μαζί με το γειτονικό χωριό Δενδροχώρι αποτελούν την "Κοινότητα Καστρακίου" με έδρα την Ιεροπηγή.
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολoύνται με την επεξεργασία της γούνας, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο χωριό εξαιτίας της ύπαρξης κοιτασμάτων νικελίου λειτουργούν μεταλλεία της εταιρείας ΛΑΡΚΟ Α.Ε. καθώς και Κοινοτική Επιχείρηση επεξεργασίας του μεταλλεύματος.
Στο χωριό λειτουργεί νηπιαγωγείο και 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 το χωριό έχει Πολιτιστικό Σύλλογο και ομάδα ποδοσφαίρου.
Στις 26 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής στο χωριό γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με την παρουσία των μόνιμων κατοίκων, των ξενιτεμένων που επιστρέφουν εκείνες τις μέρες στο χωριό, αλλά και με πολλούς επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή του νομού Καστοριάς..

templatemo.com